poniedziałek, 4 czerwca 2012

Niedzielne wypieki, czyli pierwsze udane drożdżówki


Jeśli chodzi o pieczenie, to nigdy nie byłam w tym orłem. Miałam kilka podejść, które zawsze kończyły się fiaskiem. Inna sprawa, że nigdy mi na tym specjalnie nie zależało, bo nie miałam takiej potrzeby. Mój mąż w zasadzie w ogóle nie jada ciast, a dla siebie zawsze mogłam kupić w sklepie mały kawałek na smaczka. Sytuacja zmieniła się kiedy przyszły na świat dzieci. Pomyślałam, że fajnie byłoby im upiec coś od czasu do czasu - zawsze to zdrowsze niż kupowane w sklepie. I oto mój debiut.




Drożdżówki z marmoladą wyszły naprawdę nieźle, czego dowodem jest kilka sztuk pochłoniętych przez mojego męża :-) Co innego dzieciaki: Amelka spróbowała, oddała mi, pokręciła głową i skwitowała - "niedobje", Gabrysia wyjadła marmoladę ze środka i resztę odłożyła na talerzyk, tylko Zuzanka doceniła moje starania i zajadała się bułeczkami - kochane dziecko! No cóż, może jeszcze nie dziś, ale na pewno kiedyś wszystkie dziewczyny będą się cieszyć z mamy wypieków :-) A dzisiaj pozostają niezawodne biszkopty :-)



Przepis dostałam od mojej mamy. Kiedy byłam mała lubiłam drożdżówkę z rodzynkami  i szklanką mleka. Pyszne!

Składniki na ciasto:
1 kg mąki
10 dag drożdży
5 jajek
0,5 kostki margaryny
10 łyżek cukru
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
kilka kropel aromatu waniliowego
opcjonalnie bakalie lub konfitury

Przygotowanie drożdży:
Drożdże rozkruszyć, posypać 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, zalać 0,5 szklanki letniego mlek, lekko wymieszać łyżką i pozostawić do wyrośnięcia.

Wykonanie:
Ubić mikserem jajka z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem waniliowym. Dodać mąkę i wyrabiać ręką, następnie dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo dolewać mleka, na końcu dodać rozpuszczoną, letnią margarynę. Kiedy ciasto będzie odrywać się od ręki pozostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do ciasta drożdżowego można dodać bakalie (na etapie wyrabiania go ręką) lub konfitury.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do brytfanki. Jeśli przekładaliśmy go konfiturami pozostawiamy jeszcze 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Posypujemy kruszonką i pieczemy 30 - 40 minut w 180st.C

Kruszonka:
plaster margaryny, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukry - widelcem dziabiemy margarynę mieszając ja z sypkimi składnikami. Kruszonkę najlepiej zrobić na początku i wstawić ją do zamrażalnika.


Pozdrawiam serdecznie wszystkich, którzy do mnie zaglądają!

11 komentarzy:

  1. Jakie słodkie dziewczynki :) Lubię drożdżówkę z kruszonką. Palce lizać.
    Pozdrawiam
    K.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluje pięknego wypieku, Twoje córcię są przeurocze, a każda jaka indywidualistka. I to jest w tym najpiękniejsze! Buziaki
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uhmm, zjadłoby się i to jeszcze taką ciepłą prosto z blaszki. Moja babcia takie piekła, będąc dzieckiem uwielbiałam je. Ale nie urządzam profanacji i nie biorę się za drożdzówki. A te Twoje dziewczyny są przesłodkie. 3x buziaki dla każdej z nich.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. hej Iza ... dziękuję za odwiedziny ...
    ja też u Ciebie zostaję na dłużej bo ... tak jak Ty lubię kawę o poranku !
    wspaniałe masz dziewuszki ... a trojacza fota wózka uroczo wygląda zwłaszcza z piesiem ... hihi
    pozdrowionka z Podlasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za miłe komplementy w imieniu moich dziewczyn :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo miło tu u Ciebie , więc zostaję na dłużej. Dziękuję za udział w Candy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. hejka ale tu fajnie u Was ja tez zostaje z Wami na blogu:)
    Pozdrawiam Wasze cudne Trojaczki ja mam "tylko" blizniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. MMmmmmmm... Jak te drożdżówki pięknie wyglądają! To grzech tak kusić ludzi:) Masz śliczne Córeczki! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. trzeba będzie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie wiem co słodsze i bardziej apetyczne...
    bułeczki czy córeczki :*
    piękna rodzinka :)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rany jakie słodziaki siedzą przy stole :)))
    Odpisuje przepis na pewno skorzystam :)smakowicie te "bułeczki" wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...